Bryggerhuset i Peer Gyntlia

Bryggerhuset i Peer Gyntlia

Et gammelt bryggerhus har blitt til en moderne hytte. Se den unike hytta!
Bryggerhuset i Peer Gyntlia

Peer Gyntlia og Peer Gynt Hyttegrend på Gålå tilbyr flotte hytter 800 til 900 meter over havet med en fantastisk utsikt mot Rondane. Kommer du fra Lillehammer må du kjøre 75 km nord mot Harpefoss, for så å følge Peer Gynt-veien ytterligere 10 km før du ankommer Gålå. Fra Oslo tar bilturen omtrent 3,5 timer for å dekke 280 km nordover til hyttegrenda.

Gålå og Peer Gynt hytteområdet ligger hovedsakelig på fjell- og morenegrunn noe som gjør det spesielt egnet for hytter. I tillegg til godt egnet grunn finner du preparerte skiløyper med et løypenett på hele 630 km i nær tilknytning til alle hyttene i området. Løypenettet leder direkte til Peer Gynt hyttegrends egen alpinanlegg, som er midtpunktet til alle tilliggende langrennsløyper.

Et kjent område

Til tross for en imponerende resume, er det andre årsaker til at familien Thorsteinsen valgte nettopp denne hyttegrenda til å bygge opp sin noe spesielle hytte.

- Jeg hadde vært i området som liten og vært i alpinbakken. I tillegg har jeg bekjente med hytter der, og jeg ba de holde øynene åpne for mulige tomter der oppe, forklarer Ranveig Kristin.

Thorsteinsen familien fikk tilbudet om et gammelt bryggerhus som sto på tomta til en venn av familien. De tok selv ned bygget og lagret materialet i noen år før drømmetomta sto for salg.

- Vi fikk beskjed av bekjente i Peer Gyntlia at det sto en tomt for salg som kunne passe vår familie bra. Vi besøkte tomten i påsken i fjor og kjøpte tomten rett etterpå.

Et prosjekt med venner og familie

De satte i gang prosjektet med utgraving med hjelp fra en kamerat, Georg Magnus Heiberg, som driver eget gravefirma - GHI maskin AS.

Til selve bygget var det familien selv som sto for mye av arbeidet.- Mannen min er tømrer, så det kommer godt med i en slik prosess, forteller Ranveig Kristin. I tillegg fikk vi hjelp av en lafter, Endre Yttertun, som bor i nærheten av oss.Yttertun hjalp spesielt til med å fikse de veggene som var ødelagte og lagde rundstokkene til taket.


Hele sommerferien 2018 ble brukt til oppbyggingen av bryggerhuset, og fruen selv hjalp til med litt snekring, pussing og beising av tømmerverket.

- Det er nok mannen min som har stått for mesteparten av jobben, men det er klart jeg har hjulpet til jeg også, ler Ranveig Kristin.

Siden bryggerhusets tømmer var nummerert minnes Ranveig Kristin at det var som å bygge Lego når bygget skulle settes opp på den nye tomta.

Selv familiens 3 barn, en jente på 15 og to gutter i alderen 12 og 11 har fått være med på prosessen.

Passe stor for hele familienDet ferdige bygget på 70 kvm har nok soveplasser til hele familien.

- Hytta har to soverom og en hems med plass til totalt 8, forteller Ranveig Kristin.

I dag er det kun madrasser på det ene soverommet men vi har en køyeseng hjemme som skal taes med opp på hytta.

- Vi var veldig heldige fordi det sto en diger baksteovn i bryggerhuset tidligere, og det er denne ovnen som har sotet til veggene på den ene siden.

Ranveig Kristin forteller at de likte dette veldig godt og valgte å beholde det sotede utseende. De beiset tømmeret med en Skigard beis som de fant på Instagram. Den sotede veggen ble brukt som kjøkkenvegg og gir et naturlig og eventyrlig utseende til bryggerhytta.

- Jeg ville bryte litt med den gamle stilen, så jeg valgte å blande det med et mer moderne kjøkken som vi fant på finn.no, fortsetter Ranveig Kristin. Vi var heldige fordi et par i Oslo ville bli kvitt kjøkkenet så raskt som mulig så vi fikk det veldig billig.

Det hvite bordet i stuen har mannen til Ranveig Kristin laget selv.

- Vi hadde besøk over nyttår og manglet stoler på hytta. Skeidar hadde salg så vi skyndte oss dit for å handle inn, ler Ranveig Kristin. Dette var de eneste stolene de hadde mange nok av så da ble det de.

Blandingen av lyst og mørkt skaper en varm og inviterende helhet.

Mye natur og aktiviteter

Med flotte langrennsløyper og alpinanlegg i nærområdet er hytta et naturlig vinterparadis.

- Alpinbakken er en favoritt, og vi kan gå på ski i løype 1km ned fra hytta rett til bakken.

Likevel planlegger familien å bruke både sommer og vinter i bryggerhuset. I området er det mange flotte badevann.

- Barna elsker langrenn, og mannen min også. Men om sommeren har vi flotte vann til bading og sykkelløyper og stier overalt.

I området finnes det mange flotte fjell som gjør seg godt for gåturer både vinter og sommer. Det finnes også flotte fiskevann som spesielt er til glede for en i familien.

- Mellomste sønnen min elsker fisking. Og det finner du mange muligheter til her, forklarer Ranveig Kristin.

Spesielt Gålåvatnet på 3 km gjør seg godt til fisking. Gålåvatnet ligger 777 meter over havet på høyfjellsdraget vest for Hundorp.

Familien Thorsteinsen liker gåturer i fjellet, og Peer Gyntlia ligger kun 1 og en halv mil fra Skeikampen og Kvitfjell. Der har de ytterligere muligheter til å utforske nye alpinbakker og flotte løyper.

- Vi elsker at vi kan bruke hytta hele året, og den har alle nødvendige fasiliteter som strøm, vann og hva annet man måtte trenge.

Ranveig Kristin og familien har allerede brukt hytta så ofte de kan, og selv om tomta ble kjøpt påsken 2018, er den allerede klar, med unntak av et par gjenstander innendørs.Selv om den fantastiske hytta gir familien alt de trenger er det blandede følelser for de yngste i familien.

- Vi har en familiehytte på Røros som vi pleide å bruke. Og det kom som et lite sjokk på barna at vi ikke lenger skulle feire påsken der, sier Ranveig Kristin.

Men med Bryggerhuset kommer nye muligheter og nye minner skal skapes.- Her har vi en perfekt plass til å slappe av med familien i helger og ferier, året rundt.

Følg Ranveig Kristin sin spennende instagram profil bryggerhuset_i_peergyntlia for mer inspirasjon til hvordan du kan bruke gamle bygg til å skape ditt eget fjellparadis.