Logg inn

eller

Logg inn med Google
Logg inn med Facebook
Glemt passord?
Har du ikke en konto? Registrer deg
Reistrer deg

Her kan du registrere en bruker. Når brukeren er opprettet kan du velge om du vil være registrert som privatperson eller opprette en bedriftskonto.

eller

Gå videre med Google
Gå videre med Facebook
Har du allerede en konto? Logg inn

Hyttebloggen.no © 2022

x

Furuvanghytta - en hytte med nytt og gammelt

Med en solid oppussing og spennende interiørvalg er Furuvanghytta på Kvamskogen utenfor Bergen ikke til å kjenne igjen.

Furuvanghytta før og etter

Med en solid oppussing og spennende interiørvalg er Furuvanghytta på Kvamskogen utenfor Bergen ikke til å kjenne igjen. 

I Kvam kommune i Hardanger ligger fjellplatået Kvamskogen som strekker seg fra 400 til 1300 meter over havet. Hyttekonsentrasjonen er blant de største og tetteste i Norge. Furuvanghytta ble en drøm oppfylt for en familie på fire, som ønsket et ferieparadis de kunne nyte blant travle hverdager. Vi har fått et nært innblikk i hytteprosjektet til familien Strønen/Grinde, og valgene som ledet til Furuvanghytta - slik den står i dag!

- Vi er en familie på 4, samboerpar (Gisle 39 og Kariann 42) med to jenter (Synne 7 og Sara 5). Vi er begge i full jobb og med travle hverdager hadde vi lyst på et sted vi kunne koble av i helgene, forteller Kariann.

Etter nøye vurdering blir familien enige om at en hytte på fjellet gir de flere muligheter som kan nytes året rundt. 

 - Vi har et vennepar som kjøpte hytte på Kvamskogen et år før oss, og etter å ha vært med de på flere hytteturer likte vi oss godt på skogen og startet derfor letingen etter hytte i dette området.

En times kjøring unna hjemmet på Hjelteryggen på Lille Sotra fant familien drømmeplassen, Furuvanghytta, som ble bygget i 1961. 

- At den trengte litt oppussing skremte oss ikke - snarere tvert i mot. Vi liker å kunne sette vårt eget preg på ting og er begge glad i å pusse opp så dette prosjektet gledet vi oss til å ta fatt på.

Glad i gjenbruk

Hytta ble bygget i 1961, med et påbygg fra 1996. Familien overtok hytta i påsken 2018. Da var den ferdig møblert, og selv om en stor del av jobben har gått med til kjøreturer frem og tilbake til gjenvinningen, så har likevel enkelte gjenstander fått nytt liv i hytta.

Kvamskogen ligger også i nærheten av Norheimsund, bare 15 minutt unna med bil. Der finner du blant annet gjenbruksbutikken Plant et Tre, som har mange spennende gjenstander som gir et kjent preg av nordisk historie blandet med moderne inntrykk.

Hytta er pusset opp med en blanding av nytt og gjenbruk. Denne lampen er laget av drivved som familien fant i fjærekanten i Sognefjorden.
Denne veggen er kledd i gammelt, rødt, malingsslitt panel som familien tok vare på når de skiftet panel på løen deres i Sogn.
Hyllen på kjøkkenet er tatt fra et gammelt skipsvrak i strandkanten i Sund. Deler av skipsvraket er også brukt til å lage hylleknekter og skistativ.


Et gjennomført inntrykk 

Hele hytta er beiset i samme farge innvendig. 

- Dette er vi veldig fornøyd med og vi syns det gir en mer helhetlig romfølelse, spesielt i den ene stuen der det er god takhøyde, forteller Kariann. 

Kariann og Gisle har pusset opp hele hytten, innvendig og utvendig, og hele jobben har de gjort selv. I tillegg til å skifte ut alle gulv og installere varmekabler, har de også måttet skiftet det ene taket. I starten var de usikre på om de skulle bytte ut hele kjøkkenet eller ikke, men endte på at med nye farger og litt ekstra personlig preg så ville rammen av det tidligere kjøkkenet passe godt inn med deres stil.  

Kjøkkenet har fått bli nesten akkurat slik det var når familien overtok nøkkelen til Furuvanghytta. Med litt nedpussing og nye malingsstrøk står gammelt kjøkken i stil med resten.


Fra 5 til 3 ildsteder

Da de overtok Furuvanghytta hadde den 5 ildsteder. Peis og vedovn i begge stuene pluss vedovn på det rommet som ble bygget om til soverom og bod. 

- Vi fjernet to av de, så nå er det bare 3 igjen. Vi bruker stort sett bare den som er i nye stuen. Det var her den store peisen som vi fjernet var.

Kariann tenker tilbake på en tung og skitten jobb. 

- Å ta den vekk var bokstavelig talt en skikkelig drittjobb og det støvet ned hele hytten, så da var det bare å ta frem vaskekluten igjen, sier Kariann.

To av de originale ildstedene i hytta er fjernet. Det krevde en del tålmodighet og opprydding etterpå, men Kariann og Gisle er strålende fornøyd med resultatet.


Kvamskogen - der har vi alt vi trenger

Hytten ligger rett ved siden av Naf og Kvamskogen landhandleri - der finner familien alt de trenger og mere til, bare en kort spasertur unna.

- Vi har kort vei til skitrekket i Furedalen og Aktiven eller alternativt Eikedalen en kort kjøretur unna.

Rett utenfor hytteveggen finner du preparerte skiløyper, så her er det bare å spenne på seg skiene og gå turer til blant annet Steinkvanndalen og Jonshøgdi. På andre siden finnes turmuligheter til Mødalen og videre til Såta.

 - På sommerstid er en av favorittene å gå til Steinkvanndalen, en fottur på ca. 2 timer tur/retur. Her får barna hilse på både hest, sau og kyr som går på beite. Vi syns også det er fint å gå opp Furedalstrekket om sommeren og bade i vannet når vi kommer på toppen.

Siden Furuvangshytta kun ligger en times kjøring unna familiens hjem på Lille Sotra er den flittig brukt. Skuldrene senkes og familien på fire nyter godt at de kan bruke kvalitetstid sammen uten forstyrrelser. Det beste med hyttelivet er nærheten til naturen og kjente aktiviteter som brettspill og bålpanne på kvelden. 

Rett utenfor hytta ligger ferdig preparerte skiløyper og utsikten fra terrassen nytes morgen som kveld. Forrige vinter var det spesielt mye snø.

Kariann viser aktivt frem hytta på Instagram. På @furuvanghytta finner du jevnlig bilder og oppdateringer fra hytta.

 Alle foto: @Furuvanghytta


Har du en spennende hytte å vise frem? Vi søker etter flere hytter å skrive artikler om. Ta kontakt på post@hyttebloggen.no