Felleski med gir - Rottefella Move

Rottefella Move test

​TEST: Denne sesongen har det kommet en ny binding som lar deg flytte skibindingen mens du står på skien. Har det noe for seg?

For mange er hytteliv synonymt med skiturer. Sesongens nyvinning kan gjøre skigleden større for enda flere. Vi ser nærmere på Rottefella Move, et system som gjør det enklere å regulere hvor godt feste en får med skiene sine. Nesten som å bytte skismørning. 

Hva er Rottefella Move? 

For noen år siden revolusjonerte felleski den norske skiparken. I år mener Rottefella at de har kommet med den neste revolusjonen innen skisporten. Rottefella Move gir deg mulighet til å få bedre feste i oppoverbakkene og bedre glid i nedoverbakker. Rottefella sammenligner dette med gir på sykkel.

Systemet ble lansert i fjor, men da kun i et begrenset opplag og ikke til alle typer ski. Nå er systemet lansert i stor skala og er i ferd med å bli det nye store på skimarkedet.

Noe av det unike med Rottefella Move er at systemet gjør det intuitivt og raskt å flytte bindingen, og dermed gjør denne egenskapen tilgjengelig for mange flere enn før
Rottefella Move i våt snø

Hvem passer det for? 

Felleski-revolusjonen

Felleski har inntatt norske skiløyper med storm de siste årene. Alt fra nybegynnere til mestere har oppdaget den moderne felleskiens fantastiske egenskaper. Men det er fremdeles mange som foretrekker effekten og valgmulighetene med smøreski. Move-systemet fra Rottefella øker felleskiens fleksibilitet ved at en kan justere skiens egenskaper på ulikt føre og i ulikt terreng. Med justerbare bindinger løser en noen av felleskienes utfordringer, og gjør dem enda mer aktuelle enn tidligere.

Smøreski - en rekke fordeler

For smøreski vil en få mye av den samme effekten som på felleski. En får dermed større frihet til å smøre skiene tilpasset ulikt føre, og kan enklere justere underveis om ikke smøringen var optimal. Å kunne bytte mellom bedre feste og bedre gli er også svært nyttig med smøreski.

Rottefella skriver i sin promotering av systemet at bronsevinneren fra tremila i OL i Pyeongchang, Hans Christer Holund, har testet Move-systemet. Han skryter av systemet og sier at han begynner langturer med bindingen bak, og flytter den fremover etterhvert som skismøringen slites.

Hva med skøyteski?

I utgangspunktet er det ulike festeegenskaper som er hovedpoenget med Rottefella Move. Samtidig sier produsenten at systemet også med fordel kan brukes på skøyteski. Ved å flytte bindingen bakover vil skiene flyte lettere over snøen og oppleves mer stabile. Ved å flytte den fremover får en en mer leken og aggressiv ski. Om effekten og nytten er verdt investeringen en nok individuelt, men det vil nok uansett bli populært blant mange av dem som investerer mye tid og penger i skøyteski.

Nybegynner - ja og nei

For den helt ferske nybegynneren kan det virke litt ambisiøst å skulle justere bindingen på tur. Og om ambisjonen er å følge barna på tur med matpakke og kakao et par ganger i året, vil nok Switch-bryteren bli værende i fremste posisjon gjennom hele sesongen.

Samtidig skal ikke anbisjonsnivået være mye høyere før Move-systemet blir nyttig. Mye skiglede har blitt slaktet på grunn av dårlig smøring og bakglatte ski. Felleski har løst noe av problemet, men med Move-systemet blir potensialet for en vellykket skitur høyere. Det kan igjen føre til flere og lengre skiturer, og ønsket om å kunne justere feste og glid vil øke.

Tidligere var det nærmest utenkelig at en nybegynner ville justere bindingsposisjonen, men her kommer noe av det innovative med Move Swtich. Når en ser ned på skiene kan en ikke la være å legge merke til en stor rød bryter foran på bindingen. Noe så utenkelig som å flytte på den fastmonterte skibindingen blir nå nærmest en selvfølge.

For nybegynneren har altså Move-systemet noe for seg. Ambisjonsnivået må kanskje litt opp, men om viljen er der så vil nok Rottefella Move gjøre nybegynneren til nybegynner-mosjonist på grunn av bedre feste og økt skiglede.

Mosjonist

Mosjonisten er nok den målgruppen de fleste vil assosiere med Move Switch. Ønsket om bedre gli og mer fart, samtidig som en vil "gire om" til bedre feste før bakken, gjør at systemet treffer et behov. Også blant mosjonistene vil nok systemets intuitive og visuelle konstruksjon gjøre at langt flere enn tidligere faktisk vil flytte bindingen. Mange mosjonister vet om muligheten for å flytte bindingen, men for mange har det nok vært en høy læringskurve å få dette til å fungere i praksis. For en stor andel mosjonister vil nok Move bli en selvfølge de neste par årene.

Elite

Eliteløpere har gjerne mange skipar, gode smøreferdigheter og gjerne egne medhjelpere på smøring. Behovet for å justere glid og feste på en enkel og rask måte kan derfor virke overflødig. Det kan virke som en fjern drøm å se Therese Johaug eller Johannes Høsflot Klæbo bøye seg ned for å skru på bindingen under et verdenscuprenn.

Samtidig er det gjerne blant eliten ny teknologi prøves ut og vises frem. Dersom Rottefella Move kan gi bedre glid og bedre feste i oppoverbakkene er det bare et tidsspørsmål før systemet finner veien til de store skirennene. Sannsynligvis er systemet allerede i bruk i langløp og turrenn.

Rottefella har også antydet at det vil komme en elektrisk variant på et senere tidspunkt. Denne vil nok gjøre systemet enda mer aktuelt for eliteutøvere. Festet kan da justeres med en fjernkontroll på skistaven eller via en app. Rottefella kan fortelle at de jobber med å få dette systemet på plass til neste sesong, men lanseringsdato er ikke bekreftet.


Bildeserie

Her kan du se noen bilder av bindingen, før du leser vår konklusjon:

Verdi for pengene 

Rottefella Move koster fra 1499,-. En vil nok kunne få tak i systemet billigere på tilbud eller i en skipakke.

For noen kan dette virke som en høy pris for et bindingssystem. Samtidig er systemet en investering som varer over flere år. Mange vil også kunne spare flere hundre kroner i skismøring hvert år, siden systemet gjør at enda flere vil kunne ta steget over til felleski.

Det er også verdt å tenke igjennom gleden av å slippe bakglatte ski den gangen forholdene er litt annerledes, og en samtidig ønsker god fart på flater og i bakker. Det kan være verdt å investere noen kroner ekstra i.

Det finnes også andre langrennsbindinger som kan justeres uten verktøy, men disse er ikke så intuitive og enkle i bruk som Move-systemet. Noe av det som gjør Move til et godt produkt er at det bare er fire ulike posisjoner. Da kan du enkelt velge mellom godt feste eller god glid, eller noe mellom. Tidligere systemer har vært tungvinte og lite intuitive, og i praksis bare tilgjengelig for de spesielt interesserte. Rottefella Move gjør ikke bare at det er enklere å justere bindingen, det gjør det langt mer intuitivt enn tidligere. 

Konklusjon

Rottefella hevder de har kommet med en ny revolusjon innen skisporten. Vi er enig. Felleski gjorde skiglede tilgjengelig for mange flere enn tidligere. Move-systemet gjør justering av bindingen mer intuitivt og tilgjengelig, og gjør dermed felleski enda mer aktuelt. Samtidig gir systemet spennende fordeler for både smøreski og skøyteski. Rottefella Move blir nok det nye store diskusjonstema i sportsbutikker den kommende vintersesongen, og vil nok dukke opp under tusenvis av juletrær i desember. Rottefella Move blir helt klart anbefalt av Velghytte.no. 

Lygna er årets hyttefelt
Fantastiske bilder av tre til hytta

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Her kan du melde deg på vårt nyhetsbrev! Det kommer ca 2 ganger per måned og gjør deg oppdatert på de beste sakene fra Hyttebloggen.no

Du kan melde deg av nyhetsbrevet når som helst. Din e-post blir ikke delt med andre. Ved å melde deg på godtar du nettsidens og Mailchimps vilkår og personvern.

Er du en hytteblogger?

Start din egen blogg på hyttebloggen.no.

Les mer og kom i gang


Annonse

Annonse